Artikelen

Bruidsfotografen

Hoe vind ik de juiste bruidsfotograaf?

Volg deze stappen om de perfecte bruidsfotograaf te vinden voor jullie speciale dag!

bruidsfotografen

In tegenstelling tot het werk van veel andere trouwbedrijven (muziek, bloemen, taart) zijn foto's niet iets dat je van te voren kunt horen, ruiken, proeven of zelfs zien. Je weet eigenlijk pas exact wat je krijgt na de bruiloft. Dat betekent dat goed onderzoek en duidelijke criteria betreft professionaliteit, stijl en persoonlijkheid extra belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste bruidsfotograaf.

Wat is jullie budget?

Trouwen is niet goedkoop, en een goede fotograaf is duur. Toch wil je hier niet te veel op besparen. Het zou erg jammer zijn als de foto's van jullie trouwdag niet mooi of mislukt zijn. Je kunt het immers niet even snel over doen. Gemiddeld kost een bruidsfotograaf tussen de €750 en €1500, maar er zijn natuurlijk uitschieters omhoog en omlaag. De prijs hangt met name samen met de ervaring van de fotograaf, het aantal uur dat hij of zij aanwezig is, de populariteit, eventueel gewonnen awards, reiskosten, etc. Bedenk voor jezelf een haalbaar budget, maar zet niet te laag in.

Welke stijl spreekt jullie aan?

Elke fotograaf heeft zijn eigen stijl. Van felle kleuren tot zacht vintage, van documenterend tot portret. Wat spreekt jullie aan? Op internet zijn veel voorbeelden van trouwfotografie te zien, en de diverse trouwfotografen in Nederland hebben vaak hun portfolio op hun website staan.

Doe genoeg research

Als jullie eenmaal een budget en stijl voor ogen hebben, ga je op zoek naar een fotograaf die binnen dat plaatje past. Veel informatie over de fotograaf en zijn stijl is te vinden op hun eigen website, maar kijk ook eens naar social media. Heeft de fotograaf een facebook of instagram? Zijn ze daar actief? Zijn er reviews geplaatst? Hoe reageert de fotograaf op berichten van bezoekers?

Ga het gesprek aan

Uiteindelijk springen er een paar fotografen uit. Zij passen binnen het budget, hebben de gewenste stijl en alle online informatie spreekt aan. Dan wordt het tijd om het gesprek aan te gaan. Vrijblijvende kennismakingsgesprekken zijn erg belangrijk om erachter te kunnen komen of er een goede klik is. Wees dan ook niet bang om het gesprek aan te gaan met verschillende fotografen!

Bekijk een paar trouwalbums

Vraag de fotograaf of het mogelijk is om een of meerdere complete trouwalbums in te zien. De foto's die op de website van de fotograaf staan zijn vaak de foto's die het beste gelukt zijn. Hoe de rest van de foto's eruit zien is dan maar de vraag. Door een volledig trouwalbum te bekijken krijg je een goed beeld van de foto's die jullie kunnen verwachten op jullie speciale dag.

Is er een persoonlijke klik?

Ook niet onbelangrijk: de de persoonlijke klik. Jullie nodigen immers iemand uit om aanwezig te zijn tijdens jullie trouwdag. Een dag waar je toch met name familie, vrienden en bekenden aanwezig zullen zijn. Het is dan wel zo prettig als jullie een goede klik hebben met de fotograaf.

Wie maakt de foto's?

Sommige trouwfotografen werken met meerdere fotografen. Zorg dat jullie duidelijk voor ogen hebben wie er precies komt fotograferen en zorg dat jullie met deze persoon ook het kennismakingsgesprek hebben gevoerd. Het zou jammer zijn als jullie een goede klik hebben met een fotograaf, en een andere persoon komt foto's maken.

Vraag naar de postproductie

Het verwerken van foto's kan lang duren, en fotobewerkingen zitten soms wel en soms niet bij de prijs inbegrepen. Vraag tijdens het gesprek dus ook naar de postproductie. Hoe lang duurt voor jullie de foto's ontvangen? Hoeveel foto's mogen jullie verwachten en in welke kwaliteit? Welke fotobewerkingen zitten bij de prijs inbegrepen? Wat kosten extra bewerkingen?

 

Neem een kijkje tussen onze bruidsfotografen of laat een trouwfilm  maken!